Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Waarom trouw je in 1757 honderd kilometer, in vogelvlucht, van huis

Ingediend door fred op ma, 10/20/2014 - 14:23

 

Op 18 oktober 2014 ontving ik van Wim Deckers een mail over een zekere Henricus van der Borgh. Ergens op internet had ik deze persoon staan met daarbij ook nog een Anna Maria Deckers als zijn echtgenote. Hierdoor kwam Wim bij mij terecht. Van dit echtpaar heb ik in Vlodrop twee dopen van hun kinderen gevonden.

Vader Doopdatum Moeder/Kinderen Peter Meter
Borgh, van der   Deckers    
Henrici   Anna Maria    
  10-9-1757 Maria Catharina Lambertus Segers Margaritha Smits
  27-8-1760 Joannes Petrus Petrus Puts Anna van der Borgh

Wim had via arch.be het huwelijk van Henricus en Anna Maria gevonden in Wuustwezel, boven Antwerpen. Uit deze akte bleek dat het stel op 30 april 1757 in ondertrouw zijn gegaan en de dag daarna op 1 mei 1757 voor de kerk zijn getrouwd. Uit bovenstaande gegevens blijkt dat er vijf maanden later een dochter is geboren.

Uit de gegevens van Wim blijkt dat Anna Maria op 3-9-1722 in Wuustwezel is gedoopt als dochter van Cornelius (Cornelius Judocus) Deckers en Maria (Cornelius) Knaepkens. Wim heeft ook op Geneanet een vraag gesteld over van der Borgh x Deckers. Hij schrijft hier verder (18-10-2014 12:41):

"Volgens de schepenregisters werd zij door haar moeder, na het overlijden van haar vader in 1748, ingehuurd als dienstmeid voor een jaarloon van 24 gulden en kost en drank. Haar broers Philippus en Jacobus huurden de smidse voor een bedrag van 40 gulden plus 25 gulden voor kost voor hun moeder. Na de dood van Maria (Cornelius) Knaepkens in 1750 werd de boedel verdeeld onder de  7 kinderen, waarbij Philippus en Jacobus de smidse overnamen met alles er op en er aan.
Anna Maria, Philippus en Jacobus waren de jongste kinderen.


Volgens de schepenregisters van Wuustwezel kocht Philippus zijn broer Jacobus al in 1751 uit uit de smidse. Van Jacobus ontbreekt vanaf dan elk spoor, maar hij leefde nog in 1768, toen hij verklaarde al in 1751 door zijn broer Philippus te zijn uitgekocht.
Ondertussen was Philippus in 1758 gehuwd met Judoca Hendrickx (ex Westerlo) en kregen zij tussen 1759 en 1768 vier dochters : Helena Maria Theresia,  Joanna Catharina, Maria Catharina en Anna Maria. In april 1769 verkoopt Philippus de smidse en vanaf dan ontbreekt ook ieder spoor van het dit gezin.

 

Ondertussen was ene Anna Maria Deckers in 1764 (red. moet zijn 1757) te Wuustwezel gehuwd met Henricus van der Borgh. Ook van hen ontbreekt daarna elk spoor. Ik tref geen dopen en/of overlijdens aan in de registers (wellicht toch overheen gekeken ?) van Wuustwezel, dus wellicht kwam Henricus van buiten, hoewel niet vermeld in de (onder)trouwakten en zijn ze na het huwelijk naar elders vertrokken."

Wim, maar ook ik, hebben nog vele vragen over dit echtpaar. In de overlijdensregisters van Vlodrop ben ik het overlijden van Henricus van der Borgh tegengekomen en wel op 4-6-1765. Op die datum leefde zijn echtgenote nog. Als ik deze gegevens leg naast de gegevens die ik al heb, dan moet Henricus van der Borgh een zoon zijn van Johannes van der Borgh en Maria Schoenmaeckers. In dit huwelijk zijn er twee geboren met bijna dezelfde naam, namelijk Henricus op 6-2-1732 en Hendricus op 15-9-1735. Waarschijnlijk is de eerste jong overleden, maar dat moeten we nog uitzoeken. Duidelijk is wel dat Henricus en Anna Maria doopgetuigen waren bij de kinderen van het echtpaar Antonius van der Borg en Gertrudis (van) Montfort(s). Antonius was een broer van Henricus.

En nu de vraag, waarom trouw je met iemand die 100km van je af woont en die je vier maanden voor je huwelijk zwanger hebt gemaakt.

Hieronder de parenteel van de ouders van Henricus.