Archieven en WieWasWie zetten bevolkingsregisters Maastricht, Breda & Rotterdam online

Help Rotterdamse, Bredase en Maastrichtse voorouders online vindbaar te maken via VeleHanden.

Vanaf vandaag kan iedereen vanaf zijn eigen computer meehelpen met het digitaal ontsluiten van de bevolkingsregisters van Rotterdam, Breda en Maastricht. Met hulp van vrijwilligers worden personen in archiefbronnen eenvoudig online vindbaar via WieWasWie.nl

Meer voorouders online
Het Stadsarchief Breda, het Stadsarchief Rotterdam en het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) werken al samen in het platform WieWasWie.nl. Daar kun je eenvoudig je familiegeschiedenis en stamboom uitzoeken op basis van miljoenen archiefbronnen. Nu doen de archieven samen een beroep op de crowd om hun bevolkingsregisters te ontsluiten via de succesformule VeleHanden.

Bevolkingsregisters zitten boordevol informatie over personen in het verleden zoals namen, adressen, geloofsovertuigingen en beroepen. Gegevens die door dit project makkelijk online te vinden worden. 

Hoe werkt VeleHanden?
De originele bevolkingsregisters zijn ingescand. Invoerders krijgen de scan op hun beeldscherm te zien en nemen de belangrijkste persoonsgegevens over in een formulier. Omdat elke scan door 2 verschillende personen wordt ingevoerd en door een derde gecontroleerd wordt, is de kans op fouten klein. 

De overgetypte gegevens vormen de basis voor de indexen op de originele registers. Hiermee worden de personen vindbaar in de databases van WieWasWie.nl en van de afzonderlijke archiefinstellingen.

Iedereen kan meedoen!
Jong of oud, ervaring of niet, iedereen kan meedoen. En het leuke aan het project is dat je zelf beslist wanneer en hoelang je aan de slag gaat. Het is leuk werk, zeker als je nieuwsgierig bent naar personen in het verleden en hun leefomstandigheden. Bovendien kun je punten verdienen die je bij de archiefinstelling kunt inwisselen voor iets leuks, bijvoorbeeld een rondleiding. 

Ga naar het project via VeleHanden.nl of klik via de homepage van WieWasWie op ‘help een handje’.