Toevoeging militaire stamboeken en militieregisters toont ontwikkeling van WieWasWie tot aggregator van persoonshistorische data, ongeacht de herkomst.
Een samenwerking tussen het particuliere initiatief Zoekakten.nl, de Amerikaanse organisatie FamilySearch en het Centraal Bureau voor Genealogie zorgt ervoor dat een deel van de militaire stamboeken van het Nationaal Archief vanaf vandaag via WieWasWie.nl te doorzoeken en te raadplegen zijn. WieWasWie slaat daarmee een bredere weg in: van toegang op datasets van uitsluitend deelnemende erfgoedinstellingen naar aggregator van persoonshistorische data uit allerhande bronnen. Ook de toevoeging van de eerste militaire bronnen vanuit het platform Militieregisters.nl is daar een voorbeeld van.
Uiterlijk van je voorvaderen
De militaire stamboeken op WieWasWie bevatten de gegevens van dienstplichtigen en beroepsmilitairen vanaf 1813 tot 1830. De originele stamboeken die bij het Nationaal Archief liggen zijn door FamilySearch gefilmd en online gezet. Particuliere initiatieven zorgden voor indexen die op de website genver.nl en later zoekakten.nl doorzoekbaar zijn gemaakt. WieWasWie combineert nu de indexen van zoekakten.nl met de bijbehorende scans op familysearch.nl.
Van de stamboeken 1813-1830 is nu ongeveer de helft geïndexeerd, goed voor zo’n 258.000 namen. Meehelpen kan via zoekakten.nl: de nieuwe indexen worden aan WieWasWie.nl toegevoegd.
Militieregisters op WieWasWie
Op het platform militieregisters.nl zijn dankzij de inzet van vrijwilligers militieregisters uit heel Nederland over de periode 1813-1940 online te doorzoeken en te raadplegen. WieWasWie biedt sinds kort een extra toegang op een deel van de Noord-Hollandse militieregisters aldaar. Meer volgt binnenkort.
Open Data op WieWasWie
Recentelijk is WieWasWie uitgebreid met indexen die door het Nationaal Archief als open data aangeboden worden. Deze kleinere collecties zijn op WieWasWie vindbaar onder de ‘diverse collecties’ en bevatten ook gegevens over oa. legerofficieren. Deze toevoeging laat zien dat ook voorouders in open data een plaats gaan krijgen op WieWasWie.