Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Bokkerijders en Heksen

Heksen kennen wij eigenlijk alleen maar uit de verhalen en sprookjes die wij in vroeger jaren van onze ouders hoorden en die wij weer doorvertelden aan onze kinderen en kleinkinderen.  De karakteristieke afbeelding van de Heks met de bezem en een kat op de schouder staat ons allemaal nog wel voor de geest. Meestal had ze iets met tovenarij te maken en positief kwam ze niet uit de verf, of ’t nu in 't verhaal van Sneeuwwitje was of als Eucalipta. Dit beeld is echter niet reëel en komt zeker voort uit de houding van de Kerk en de Heksenvervolgingen, die sedert 1233 tot laat in de 20ste eeuw hebben plaats gevonden over de hele wereld.

Bijgeloof, het niet kunnen verklaren van vooral natuurverschijnselen, toeschrijving van bovennatuurlijke krachten en de duivel werden geprojecteerd op (vooral) vrouwen die zich bewogen op de rand van de samenleving en vaak in hun onderhoud moesten voorzien door kruiden te verkopen of als vroedvrouw op te treden. En als daar dan iets gebeurde in de omgeving of huisgezin zoals onverwachte kindersterfte, veepest of een ander ongemak, dan werd die vrouwtjes het kwade oog toegeschreven en werden ze via geruchten en achterklap aangegeven. Via tortuur was een combinatie met de duivel dan gauw gemaakt en dat was koren  op de molen voor verklikkers en inquisitie.

De tweede categorie uit ons rijke verleden in Limburg waar kerk en overheid niet al te fijntjes mee zijn omgesprongen betreft de Bokkerijders. Bestempeld vanuit tal van vooroordelen als ketters en bandieten, die te vuur en te zwaard bestreden dienden te worden ! Praktisch de hele 17e eeuw door toont ons de worsteling van Bokkerijders, veelal "kleine Luyden", in hun strijd om hun naakte bestaan. Armoe troef in de landen van Overmaas !

De spreker:

Jos Engelen (Sittard, 1943) heeft als hobby historie in algemene zin (vooral klassieken), Pijpelogie en speciaal de historie van de kleipijp met de focus op Limburg. Jos is binnen de Vereniging Sittards Verleden actief met het geven van lezingen over diverse onderwerpen.

Organisator:

Sectie Genealogie LGOG en NGV

Meer info: Sectie Genealogie LGOG

Locatie
Restaurant "Het Gulicks Hoes"
Ophoven 1
6133 XP
Sittard