Genealogiedag HCC!genealogie

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in hun eigen familiegeschiedenis. Dat zegt Cees Heystek, voorzitter van de Interessegroep stamboomonderzoek (genealogie) van de HCC (Hobby Computer Club). Volgens hem komt dat ook door tv-programma's als Spoorloos en het Engelstalige "Who do you think you are" dat een Nederlandse variant "Verborgen verleden" kent. Het zijn vooral dit soort programma's die mensen blijkbaar aan het denken zet om zich ook eens in hun familiehistorie te verdiepen.

Programma's als "Verborgen verleden" en "Who do you think you are" kennen soms zeer verrassende uitkomsten, aldus Heystek. Hij doelt hier onder andere op de acteur Waldemar Torenstra die van Willem van Oranje bleek af te stammen, en dat nog wel in een meer rechtere lijn dan onze huidige Koninklijke familie en de Engelse journalist Frank Gardner die bleek af te stammen van maar liefst acht Engelse koningen.

Bijna iedereen hoopt op een dergelijke afstamming, bevestigt Heystek, maar de praktijk blijkt toch vaak anders. Dat neemt niet weg dat gaandeweg -met of zonder koningen of met of zonder adellijke afkomst- mensen toch geïnteresseerd raken in wat hun verre familieleden deden, hoe zij woonden, werkten en vooral hoe zij leefden en wie nu precies gerelateerd was aan wie. Soms verrassend, vaak ook onthullend, maar altijd interessant, aldus Heystek

Bij de interessegroep stamboomonderzoek van de HCC weet men er alles van. De groep organiseert aan aantal keren per jaar bijeenkomsten voor zowel de beginnende als gevorderde onderzoeker.

Op zaterdag 7 november a.s.is het weer zo ver. Dan organiseert de groep -dit keer in samenwerking met het Archief Eemland in Amersfoort- weer haar jaarlijkse Genealogiedag. De genealogie dag wordt ieder jaar in een andere archiefinstelling in Nederland gehouden. Het is een mooi moment om met onderzoek te beginnen, de hobby te verdiepen of andere (beginnende) genealogen te ontmoeten. Iedereen met interesse voor geschiedenis of het spoor van en naar zijn eigen verleden wil volgen is van harte welkom in het Eemhuis in Amersfoort voor een uitgebreid activiteitenprogramma. Het archief maakt van deze gelegenheid gebruik door zich op deze Open Dag te presenteren met hun bijzondere archiefstukken.
Op de 3e verdieping van het Eemhuis wordt een genealogische markt gecreëerd waar de softwaremakers van de bekendste genealogische programma's aanwezig zullen zijn.

Verder is er een Helpdesk aanwezig die bemand zal worden door medewerkers van het archief en regionale verenigingen. Ook worden er door het archief lezingen en rondleidingen gegeven.

Deelnemers

Deelnemers aan deze genealogische dag zijn o.a. de verenigingen HCC!genealogie, HCC!Utrecht, HCC!Apeldoorn en NGV-Amersfoort. De leveranciers van genealogische computerprogramma’s Aldfaer, Geneaal, GensDataPro, HuMo-gen, PRO-GEN en de internationaal georiënteerde MyHeritage, Geneanet en FamilySearch. Daarnaast doen mee Stamboom.nl, WieWasWie, Genealogisch Erfgoed, Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, Plaatsengids, en Pro-book.

Programma

Een dag lang op zoek naar uzelf, uw ouders, uw voorouders. Een rijke en afwisselende dag met informatiemarkt, alles over genealogische computerprogramma's, presentaties, lezingen, rondleidingen, een adviespunt archiefstukken (naar het idee van Tussen Kunst & Kitsch) en een Helpdesk voor stamboomonderzoekers. Een uitgelezen kans om antwoord te vinden op alle vragen over stamboomonderzoek.
Gedurende de dag worden er rondleidingen en presentaties verzorgd. Zo geeft Jan van Holsteyn, eindredacteur van het bekende en populaire TV-programma Verborgen Verleden een lezing over zijn programma. Daarnaast zal tweemaal een introductie over genealogisch onderzoek worden gegeven en een lezing over August Eysink de man die in 1897 samen met zijn broer Menno de eerste Nederlandse auto bouwde.

Datum: 

07-11-2015
10:00 tot 16:00

Locatie: 

Archief Eemland, 3e verdieping Eemhuis
Eemplein 73
Amersfoort