Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Genealogisch onderzoek in de meierij van 's-Hertogenbosch

De meierij van 's-Hertogenbosch was van oudsher het noordoostelijke kwartier van het hertogdom Brabant. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd het, met het noordelijk deel van het kwartier van Antwerpen, afgescheiden van de rest van het hertogdom. De vrede van Munster in 1648 formaliseerde de scheiding tussen de noordelijke en zuidelijke provinciën van de Nederlanden. Het noorden ging verder als de Republiek der Verenigde Nederlanden, de zuidelijke gewesten bleven de Spaanse (later: Oostenrijkse) Nederlanden. De grens liep dwars door de oude hertogdommen Brabant en Limburg. Staats-Brabant werd als generaliteitsland voortaan rechtstreeks bestuurd door de Staten-Generaal in Den Haag.

Op het gebied van bestuur en rechtspraak, maar ook van godsdienst en onderwijs veranderde er veel voor de bevolking van de meierij. Bovendien had nieuwe wetgeving ook grote consequenties voor de bevolkingsregistratie. In deze lezing worden de gevolgen van de vrede van Munster voor de meierij van de 's-Hertogenbosch besproken. Bovendien wordt uitleg geven bij de wijze waarop de stamboomonderzoeker  in deze regio met deze gevolgen te maken heeft, en tips gegeven voor genealogisch onderzoek in de meierij van 's-Hertogenbosch.

Anton Neggers (Boxtel, 1959) is jurist en werkzaam in het hoger beroepsonderwijs. Hij is voorzitter van de afdeling Kempen- en Peelland van de Nederlandse Genealogische Vereniging. In 1973 startte hij als genealoog met een onderzoek naar zijn eigen familie. In 2001 verscheen de Genealogie Neggers. Als genealoog en regionaal historicus is hij gespecialiseerd in de geschiedenis van de Meierij van 's-Hertogenbosch. Zijn artikelen verschenen onder andere in Gens Nostra, de Brabantse Leeuw, Campinia en het Genealogisch Tijdschrift voor Oost-Brabant. Behalve over zijn eigen familie publiceerde hij de genealogieën van veel families, alsmede over uiteenlopende onderwerpen zoals het plaatselijk bestuur in de achttiende eeuw, de politieke reformatie en Spaanse jonkers en Hollandse baronnen in Brabant. In 2007 verscheen zijn boek Schelmen en Hontsvotten Werck, over de moord op de drossaard van Oirschot in 1735.

Een organisatie van FV-Limburg vzw in samenwerking met NGV-KPL en Erfgoed Lommel. Gratis voor leden van de organiserende verenigingen en abonnees op het tijdschrift De Rode Leeuw. Niet-leden betalen een toegangsgeld van 2 euro.

Namens de Raad van Bestuur van Familiekunde Vlaanderen-Provincie Limburg vzw,
Mathieu Kunnen
Secretaris a.i.

Locatie
Zaal "De Kom"
Kolonie 2 (naast de kerk)
3920
Lommel-Kolonie