Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Baltus uit Raeren (B)

Ingediend door fred op zo, 11-03-2018 - 17:40

 

Een hele tijd geleden, zal voor 2010 geweest zijn, kwam ik in contact met Babi (Barbara) Baltus. Ze gaf toen aan dat haar opa Baltus waarschijnlijk uit België kwam. Omdat mijn voorouders ook uit België, Aubel, kwamen kon het best zo zijn dat er een links is tussen haar voorouders en de mijne. Helaas had ik toen veel te weinig informatie van haar voorouders. In februari 2018 veranderde dat. Er kwamen wat brieven bovenwater en ook een paar documenten. Uit de brief bleek, dat haar voorouders inderdaad uit Raeren (B) kwamen. In een brief van 1960, die werd geschreven door een Jakob Baltus uit Raeren aan Johann Baltus, stond dat hun moeder overleden was en begraven was in Kettenis en dat hun vader daarvoor al in Brazilië was overleden. De moeder van Jakob was Gertrud Ostländer (Ostlaender) en de vader August Bartolomäus Baltus. Volgens Babi was haar overgrootvader, samen met zijn vader, in 1912 vanuit België naar Brazilië vertrokken. Babi’s overgrootvader was toen 12 jaar.Via zoekakten.nl en familysearch.org ben ik opzoek gegaan naar gegevens van August Baltus (de overgrootvader) en Gertrud Ostländer. Hun huwelijk vond ik in Raeren op 28 April
1899 (akte 10, Raeren). Vervolgens vond ik in Raeren nog drie kinderen, namelijk Jakob Heinrich, Ida en August. Helaas geen Johann. Ik ben toen gaan zoeken in Kettenis, daar was Gertrud Ostländer, begraven en in Eupen, daar was August Bartolomäus Baltus geboren. Helaas geen Johann Baltus te vinden. Van Babi kregen we een bericht dat Johann op 23-4-1900 in Aken geboren moest zijn. De volgende actie was het zoeken in de krant naar de geborene in Aken in april 1900, maar helaas geen resultaat. Ondertussen had ik wel de ouders van August Bartolomäus Baltus gevonden, namelijk Leo August Felix Baltus en Maria Josephina Kunigunde Vanneuss (Van Neuß). Een paar dagen geleden, kreeg ik een bericht van mijn genealogie vriend Jochem Heike dat Johann inderdaad geboren is in/bij Aken, namelijk in Forst.

 

 

 

In de eerder genoemde brief, stond ook een Gerda Baltus benoemd. Deze Gerda was de dochter van Jakob Heinrich Baltus en zijn vrouw Marie. Babi is in contact gekomen met een zoon van Gerda, André Laschet. Gerda woont nog in Raeren en was getrouwd met Ernst Laschet. Van Babi heb ik nog wat andere informatie gekregen, zodat ik de nakomelingen van Leo August Felix Baltus in beeld kan brengen.

 

Parenteel Leo August Felix Baltus

De volgende stap is natuurlijk om te onderzoeken of deze Baltus-tak een aansluiting heeft bij mijn Baltus-tak, maar dat zal wel enige tijd duren.

Deze succesvolle zoektocht was onmogelijk door de Facebookgroep van de sectie Genealogie van het LGOG, de Heinsberger-Liste, Jochem Heike en Babi Morales Baltus