Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

De Kroniek Smeets

Ingediend door fred op ma, 04-09-2006 - 00:00

 

n 1725 woont er in Beersel (Molenbeersel, nu Kinrooi België) een jonge weduwe, Joanna Lemmen genaamd. Joanna is nog geen 30 jaar oud en woont met haar 2 jonge kinderen Joanna en Joannes Caspers op de boerderij Willenhof in voornoemd Beersel.

Ongeveer 1 jaar later verschijnt Henricus Smeets ten tonele. Henricus (Driek) trekt zich het lot van de jonge “weef” aan en trouwt met haar in 1727. Samen stichten ze een gezin en krijgen 7 kinderen: te weten 4 meisjes en 3 jongens. Van hun dochters sterven er zeker 2 heel jong. Hun kroost wordt, op 1 na, gedoopt in de kerk van Neeritter. Immers Beersel hoort in die tijd onder de parochie Neeritter.

Het dagelijks leven van het gezin Smeets-Lemmen speelt zich af op genoemde boerderij Willenhof, die anno 2006 in Molenbeersel een horeca-bestemming heeft en tegenwoordig “Feestzaal Willenhof” heet. Hun 2 jongste zonen Mathias (Tjeu) en Jacobus (Sjaak), zorgen voor een nageslacht. De oudste, Mathias Smeets, blijft – na zijn huwelijk met Joanna Muijsers uit Stramproy  – wonen op de ouderlijke boerderij in Beersel en is de stamhouder van de Belgische Tak van deze Smeets-parenteel. Het begrip ‘parenteel’ betekent: alle nakomelingen, mannelijk én vrouwelijk, van één ouderpaar.

Omdat zoon Tjeu de boerderij van zijn ouders overneemt, ziet zijn broer Sjaak zich gedwongen om elders zijn geluk te beproeven. Hij komt uiteindelijk in Swartbroek terecht en krijgt daar kennis aan Catharina (Trien) aen de Graeff, de oudste dochter van het kroostrijke ouderpaar Mathias aen de Graeff en Margaretha Caris. Na het huwelijk gaat het jonge paar inwonen bij de ouders van de bruid op hun boerderij, die in Swartbroek “Kooleplaats” heet. Ze leggen met hun uitgebreide kinderschaar (15 kinderen!) een goede basis voor de Nederlandse Smeetstak van deze stamboom.     
Tot zover deze korte inleiding op De Kroniek Smeets.

Meer dan 10 jaar hebben we in alle mogelijke archieven gezocht naar relevante en interessante informatie over alle nakomelingen van onze stam-ouders Henricus Smeets en Joanna Lemmen. Een gigantisch en uiterst tijd- en geldrovend karwei! Onze zoektocht heeft ons over de hele wereld gevoerd: Europa (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland), Amerika, Australië en Nieuw Zeeland. Vervolgens hebben we, aan de hand van de gevonden en verkregen levensdata, van iedere Smeets een korte of lange – afhankelijk van de verzamelde informatie – biografie geschreven. Al deze levensbeschrijvingen hebben we ondergebracht in een manuscript getiteld: De Kroniek Smeets. Het boekwerk hebben we rijkelijk voorzien van illustraties: kopieën van doop-/huwelijk- en overlijdensaktes, memories van successie, testamenten, bidprentjes, overlijdensbrieven, notariële akten, kadastrale gegevens, maar vooral foto’s en nog eens foto’s. Alles bij elkaar meer dan 500 afbeeldingen. Het geheel levert een “dikke pil” op van circa 400 pagina’s A-4 formaat.

Boven beschreven werkzaamheden hebben we zélf verricht. Voor de lay-out en het drukken van De Kroniek Smeets hebben we enkele offertes opgevraagd. De laagste inschrijver rekent € 10.500,- (exclusief BTW) voor 250 exemplaren. Dit betekent dat wij een verkoopprijs van  € 50,- moeten hanteren. U krijgt daarvoor een exemplaar met ‘harde kaft’ (aan te bevelen i.v.m. de hanteerbaarheid). Let wel, deze prijzen zijn zonder eventuele porto- en verzendkosten. Uiteraard kunt u uw bestelling ook persoonlijk afhalen. Een concrete ‘afhaaldag’ zal te zijner tijd worden afgesproken.
U hoeft bij de bestelling nog niet te betalen; wél verplicht u zich de bestelde exemplaren af te nemen. 

Geïnteresseerden uit Nederland nemen best contact met de auteur, Jan Coolen, Rozenberglaan 15 te 6097 ET Heel, telefoon 0475-571401.
Belgische geïnteresseerden kunnen intekenen bij ondergetekende: Mathieu Kunnen, Middenstraat 8 te 3640 Molenbeersel-Kinrooi, bij voorkeur door middel van e-mail mathieu.kunnen at skynet.be. Er kunnen dan meteen ook afspraken gemaakt worden in verband met afhaling of bezorging.

Met genealogische groeten,
Mede namens de auteur,
Mathieu Kunnen