Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Houterman

Ingediend door fred op za, 30-07-2022 - 19:54

 

Je komt toch aardige zaken tegen als je je weer verdiept in onze voorouders. Van de week schreef ik een verhaal over Theodorus Houterman en Theodora Janssen. Het verhaal ging over de familie Berns en in het bijzonder Willemina Berns, een zus van mijn overgrootvader Arnoldus Berns.

Huwelijk HoutermansxMullersHun huwelijk was door het overlijden van Theodora geen lang leven beschoren, maar de vader van Theodorus kon er ook wat van. Theodorus, geboren in 1904 was de zoon van Johannes Theodorus Hendrikus Houterman, die in 1900 trouwde, en van Maria Catharina Muller. Hij was ten tijde van het sluiten van dit huwelijk 55 jaar en stalhouder van beroep. In de huwelijksakte stond dat hij weduwe was van Johanna Elisabeth Wassink (wassing). Alleen heeft de gemeente, maar ook ik, niet de huwelijksakte gevonden.

Overlijden Johanna Elisabeth WassinkJohanna Elisabeth overleed in 1899 te Bemmel. In de betreffende overlijdensakte stond dat hij, Johannes Theodorus Hendrikus, de echtgenoot was van de overledene. In de huwelijksakte van Houterman x Wassink is opgenomen dat de Joannes voorkomende op zijn geboorteakte dezelfde is als de Johannes op de overlijdensakte van zijn "echtgenote" Johanna Elisabeth. Saillant  detail hierbij is, is dat Johanna Elisabeth eerder met Hendrikus van Aalten getrouwd was, deze is in 1870 overleden. Beide echtelieden hadden een dochter, Wilhelmina Elisabeth van Aalten, die op 17 jarige leeftijd, 2 jaar na het overlijden van haar vader, getrouwd is met Theodorus Houterman, een broer van de bovengenoemde Johannes Theodorus Hendrikus. Helaas heeft zowel de huwelijksakte als de huwelijkse bijlagen, waterschade opgelopen.
In dit geval is de dochter van Johanna Elisabeth, zowel de stiefdochter als schoonzus van Johannes Theodorus Hendrikus Houterman đŸ˜‰
Je kan het verhaal zelf inkleuren maar ik heb toch het sterke vermoeden dat Johannes en Johanna niet getrouwd waren. Ik heb tot op heden ook geen kinderen gevonden.

Houterman x Tap