Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Atlas van Blaeu

Ingediend door fred op za, 04/12/2008 - 00:00

 

Zicht op de wereld van de 17e eeuw, in de 21e eeuw !

In 2007 heeft het Regionaal Archief Leiden het initiatief genomen om een van haar schatten, een atlas van Blaeu, digitaal toegankelijk te maken. Dit kostbare historische werk, bestaande uit 6 banden, kon vanwege haar kwetsbaarheid niet meer aan het publiek ter beschikking worden gesteld.


Het resultaat is een fantastische verzameling voor Leiden en kaartminnend Nederland. Er is nu een digitaal podium gecreëerd waarop dit bijzondere werk wordt geëtaleerd.
De atlas was voor de stad Leiden van historisch belang vanwege het recht dat de stad in 1645 kreeg om een van de Bewindhebbers in de kamer Amsterdam van de VOC te leveren. De aanschaf van belangrijk kaartmateriaal om in die tijd de Burgemeesters en de Vroedschap te ondersteunen bij hun besluitvorming omtrent handelszaken van onder meer de West-Indische Compagnie en de Levantse handel was absoluut noodzakelijk. Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de speciaal voor Leiden,
met stadssleutels gestempelde banden, zeer waarschijnlijk zijn besteld in 1659. Een brief van stadssecretaris Gerrit van Hoogeveen verwijst daarnaar. Voor de “somme van driehondert guldens te 40 grooten ’t stuck” is de atlas in datzelfde jaar officieel overgedragen aan de stad Leiden.


Nu 350 jaar later, kan iedereen die in historisch kaartmateriaal is geïnteresseerd, digitaal door deze schitterende atlas bladeren in tekst en afbeeldingen. Bovendien kunnen prachtige afdrukken worden besteld.

Een paar tips voor het gebruik:

  • Kies een van de zes delen uit de inhoudstafel en blader er door met behulp van de witte pijltjes in de zwarte balk onder in het scherm.
  • Zoek gericht naar een land door een keuze te maken uit de lijst die u vindt onder het tabblad Landenindex.
  • Zoek gericht naar een plaats door een keuze te maken uit de lijst die u vindt onder het tabblad Plaatsenindex
  • De afbeeldingen kunnen ook opgezocht worden via de kaartenindex.


Bron: Regionaal archief Leiden