Sinds kort ben ik weer intensief aan het zoeken naar voorouders van een kennis in Duitsland. Met de kennis die ik heb, valt het toch niet mee. In Duitsland heb je helaas geen WieWasWie of Openarchieven zoals bij ons, waar je op naam kan zoeken, afgezien van de zoek mogelijkheden bij compgen.de. Wat ik wel ontdekt heb is dat bij ancestry.de, maar ook bij familysearch.org ook het een en ander te vinden is. Soms gegevens die iemand verzameld heeft, soms originele documenten. Ook archieven hebben steeds meer online, meestal zijn dat ingescande pagina's van een kerkboek of akten van een Standesamt. Deze akten zijn soms online in te zien, maar een andere keer moet je in een fysiek archief kijken.
Ancestry.de
HIer zijn heel veel gegevens te vinden. Helaas moet men een abonnement afsluiten om zaken zichtbaar te maken. Je zou een proefabonnement kunnen proberen. Iets dat je dan voor 14 dagen kan testen. Zoek je alleen in Duitsland dan zijn de kosten per maand €9,99. Wil je overal zoeken, dan kost het €22,99. Je kan ook kiezen voor een half jaar. Zie verder op deze pagina. Binnen Ancestry.de kan men ook stambomen benaderen van andere leden. Zo zag ik hier bijvoorbeeld een tak waarin mijn voorouders voorkwamen. (Baltus x Gehlen/Gielens).
VIa het zoekscherm kan je ook zoeken in andere bronnen. Sommige zijn in tegenstelling wat hierboven stond ook via OCR te vinden. Je doet dat middels volgens zoekscherm.
Bij ancestry zijn ook een aantal akten in te zien, zoals hier bijvoorbeeld een doop van de kinderen Grimme x Feuerhahn in Linden bij Hannover. Onderstaande afbeelding laat dat zien.
Zo kan je bij ancestry.de ook zoeken naar andere gegevens, zoals gevallene in de 1e en 2e Wereldooorlog.
Familysearch.org
Velen van jullie gebruikt Familysearch voor het vinden van akten, die de mormonen hebben ingescanned. Familysearch wordt ook gebruikt om genealogieën vast te leggen, net zoals bij Ancestry. Ga hiervoor naar Zoeken --> Genealogieën.
Hieronder een voorbeeld van de familie Sobek uit Hannover.
Klik je op Johan, dan komt er een parenteel naar voren.
Aandachtspunt is hier wel, waar komen de gegevens vandaan? Hoe kan ik ze controleren. Je kan natuurlijk altijd contact opnemen met de indiener. Het zal meestal wel lastig zijn om het originele document te vinden of contact te zoeken met de eigenaar. Helaas werkt de chat bij ons niet of je zou een VPN moeten gebruiken..
Tot zover dit deel.