Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

De Familie Baltus - Spaubeek tak

Ingediend door fred op za, 03/03/2012 - 20:24

 

In 1992 is het boek Familie Baltus verschenen dat door R. en P. Baltus was gemaakt. Dit boek bevat de geschiedenis van de Familie Baltus uit Noord-Holland. In dit boek werd ook een overzicht gegeven van andere takken, zoals de tak Spaubeek en Aubel. Zelf stam ik af van de Aubelse takm waarover al voldoende te lezen is op internet. Daar ik nieuwsgierig ben, heb ik mij de laatste tijd verdiept in de tak Spaubeek. Ik wilde weten of we misschien aan elkaar gerelateerd zijn, daar Baltus hier niet zoveel voorkomt. Via internet, voornamelijk via Genlias en FamilySearch ben ik gaan zoeken.

De tak Spaubeek begon bij Joannes Jacobus Baltus (geboren 17-8-1848), zoon van onbekende ouders. Hij trouwde met Maria Catharine Lemmens op 30-8-1871 te Beek. Daar het boek al in 1992 verschenen is, en de onderzoekers in Noord Holland wonen, was het waarschijnlijk lastig om verder te graven, zeker met een foutieve datum van 4-8-1847. Met de hulpmiddelen van tegenwoordig, mits goed ingezet, kom je al heel ver. Via Genlias en FamilySearch, was vervolgens heel makelijk te achterhalen wie de ouders van Joannes Jacobus waren. Of beter gezegd wie de moeder was, want de vader van Joannes Jacobus was niet bekend, net zoals de vader van zijn broer Willem Baltus (geboren 6-4-1855). De moeder was Catharina Baltus en de aangifte van Joannes Jacobus werd gedaan door haar oudste zus Anna Catharina Baltus. Zij waren op hun beurt weer de dochters van Alexander Baltissen en Maria Helena Bruls.

Deze Alexander is geboren in Hulsberg in 1788, gaat men verder terug dan komt men uit bij Joannes Baltus, overleden op 2-6-1713 te Aalbeek-Hulsberg. Bij zijn overlijden is vermeldt dat hij uit het land van Gulik kwam. Helaas is daar mijn onderzoek even gestrand. We kunnen nu wel zeggen dat de Spaubeek-tak, in feite uit Hulsberg komt, althans voorlopig.

Als je terug in de tijd gaat, dan kan je daarna weer vooruit in de tijd. Wat blijkt dan opeens? Nazaten van bovenstaande Matthias zijn ook terecht gekomen in Vijlen, gemeente Vaals. En Vaals is de plek waar mijn vooroeders voet aan de grond hebben gezet in het gebeid dat nu Nederland is, dat was het niet in de tijd toen ze daar kwamen. Degene die naar Vijlen kwam was Lambert Baltus. Hij trouwde met de in de gemeente Vaals geboren Anna Elisabeth Deliege. Hun nazaten zullen onbetwist mijn voorouders een keer ontmoet hebben.

Als we nu weer terug in de tijd gaan, kwam ik onlangs een nazaat van de hierboven genoemde Joannes Jacobus Baltus tegen op internet. Aan de sporadische gegevens die ik had en met gegevens van zijn ouders en grootouders, via het CBG verkregen, heb ik de aansluiting kunnen maken op de "Spaubeekse tak" . Zo is de cirkel weer rond.