Genealogie een boeiende hobby

De eerste keer dat ik met genealogie in aanraking kwam was eind jaren zestig....

Op deze site wil ik mijn ervaringen die ik de laatste jaren heb op gedaan delen met anderen. Er zijn vele genealogen veel langer bezig dan ik, maar de laatste jaren heb ik behoorlijk wat kennis opgedaan op het gebied met het aanboren van bronnen op internet en via cd's. Deze bronnen maken het stukken makelijker, maar het blijft toch noodzakelijk om de originele bronnen te bekijken. Deze bronnen bevatten een schat aan informatie.

Zoals ik al zei ben ik eind jaren zestig de eerste keer met genealogie in aanraking gekomen. Een oom van mijn vader, missionaris in Brazilië, had al het e.e.a. uitgezocht tot ongeveer 1580. Wij bleken afkomstig te zijn uit Aubel in het huidige België. Deze oom had e.e.a uitgetypt op vlieger papier met aan de boven en onderkant een houten rol. Om e.e.a. niet te beschadigen heb ik toen e.e.a. overschreven op de achterkant van een rol behang. Na deze eerste kennismaking heeft het weer een aantal jaren geduurd voor ik er weer aandacht aan bestede.

Tot 1999 was dat vrij sporadisch. Toen kreeg ik een mail uit Amerika van iemand met dezelfde namen als voorouders die ik had. Naderhand bleek dat zei over dezelfde gegevens als ik beschikte en dat er een vrij directe relaties tussen ons was. Inmiddels waren de bronnen op internet ook toegankelijker geworden, zodat het eenvoudig was om informatie uit te wisselen. Eind 2002 bracht ik mijn eerste bezoek aan het RAL in Maastricht, daarna is het allemaal vrij snel gegaan. Doordat ik, helaas, tijdelijk niet werkzaam was, ontstond de mogelijkheid voor mij om bijna wekelijks naar het Rijksarchief in Maastricht te gaan. In deze periode heb ik de gegevens van de eerder genoemde missionaris verbeterd en aangevuld.
Ook heb ik met hulp van Samuel Defauwes nog twee generaties Baltus gevonden. Daarna heb ik de takken Donners, Moonen, Adang, Berns en Cohnen ter hand genomen. Hierbij heb ik ook contacten gelegd met'voor mij tot op dat moment onbekende "familieleden". Een aantal hiervan heb ik inmiddels bezocht of zei hebben mij bezocht. Verder hebben we contact via e-mail. Deze "familieleden" wonen in Nederland, Duitsland, VS en Australië. In Nederland is het de Moonen-tak. In Duitsland gaat het over Berns en mijn Baltus-tak uit de VS en Australië!

Vanaf begin 2003 heb ik me ook aangemeld bij diverse mailing-lijsten. In deze lijsten heb ik vele vrienden gemaakt en ook heel wat nieuwe gegevens kunnen krijgen. Het leuke is ook dat je andere kunt helpen. Meestal ligt er wel ergens een link..... Meer over internet en genealogie in een ander bericht.