Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Quaden, Quaaden, Quaeden, Quaerden

Ingediend door fred op zo, 14-05-2017 - 21:42

 

Onlangs kwam ik iemand tegen die Quaden heette. En natuurlijk, als ik die naam in mijn stamboomgegevens heb ga ik verder zoeken.
Een tante van mijn vader heette ook Quaden, namelijk Bertha Quaden. Zo woonde bij ons in de buurt, toen ik nog een tiener was. Waarschijnlijk ben ik er een keer geweest.

Maar goed Bertha Quaden, was getrouwd met een broer van mijn Oma aan vaders kant, namelijk met Christiaan Jozef Moonen. Zij trouwden op 3 mei 1928 in Heerlen. In 1962 overleed Christiaan Jozef en Bertha (Anna Maria Barbara) overleed in 1996.

Bij het opzoeken van de voorouders van Anna Maria Barbara Quaden heb ik gebruik gemaakt van het internet. Hierbij was OpenArchieven, WieWasWie en FamlySearch een handig hulpmiddel. Ik liep wel tegen problemen aan. Eerst vond ik weinig met WieWasWie en toen kon ik verder met OpenArchieven. Maar helaas, daar vond ik op een gegeven moment ook geen gegeven meer. Bij een bezoek aan WieWasWie vond ik weer wat meer. Hieruit blijkt dat de sites niet dezelfde gevens bevatten. Wat de oorzaak daarvan is, weet ik niet. 

 

Bij het gebruik van deze hulpmiddelen liep ik tegen een ander probleem op. Ik vond op een gegeven moment een twintigtal kinderen waarvan de ouders Quaden en Sporckx heette. Dit ook nog in verschillende schrijfvormen. Behalve dat, waren de voornamen ook nog overeenkomstig. Voor de vader Simon en Simon Jacobus en voor de moeder Jeanne Marie en Marie Anne. Ik maakte dus in het begin de fout om alles onder één echtpaar te hangen. Door het napluizen van de oorspronkelijke akte via familysearch of zoekakten.nl heb ik het grotendeels weer kunnen uitsplitsen. Dit heb ik gedaan door goed naar de voornamen van de ouders te kijken en naar de leeftijd van de vader, die in sommige akten vermeld waren.

Maar helaas in latere akten stond de leeftijd van de vader niet meer genoemd en daarbij kwam ook nog dat beide vaders op latere leeftijd hetzelfde beroep hadden, namelijk mergelsteenbreker. Na het zoekwerk heb ik nog een paar onzekerheden, die ik ook niet met de originele akten kan oplossen.

Zo vind ik op OpenArchieven, maar ook in de overlijdensakte, dat er een Mathieu Quaden op 22 april 1895 in Houthem overleden is in de leeftijd van 84 jaar en geboren is te Heer. Vermeld is dat de ouders Simon Quaden en Jeanne Marie Sporckx zijn. Helaas in Heer vindt ik alleen een Mathieu Quaden geboren op 21-7-1812 met als ouders Simon Jacques Quaaden en Marie Anne Sporck.

In de akte van de geboorte van Mathieu Quaaden staan de ouders, duidelijk benoemd.

Moraal van het verhaal is, is dat je internet bronnen iet altijd moet vertrouwen, maar ook niet de originele akten!

Na veel gepuzzel zijn dit denk ik een aantal nakomelingen Quaden, die als voorvader Mathijs Sporck hebben. Vermeld moet worden dat de gegevens verre van compleet zij en dat er waarschijnlijk nog een foutje in kan zitten.
Klik hier voor een duidelijke afbeelding.