Koorts & Honger

De Deurnese dokter Hans van den Broek vertelt over de ziektes en kwalen waar onze voorouders last van hadden en aan overleden. Hij probeert het plaatje voor onze ogen op te bouwen van de geneeskunde zoals zij die hebben meegemaakt.   Zijn belangrijkste bevinding is dat het merendeel van de ziektes en sterfte in vroeger tijd te wijten was aan infectieziektes en slechte of onvoldoende voeding. Hij noemt een hele rits besmettelijke ziektes die we nu in Nederland niet meer kennen.

Wat dacht U van de lazarij, vierdedaagse ziekte, rode loop en de clapoiren of Venusziekte na damesbezoek? En wat te denken van de gevolgen van slecht voedsel zoals krop, antoniusvuur, scheurbuik en engelse ziekte? Om een goed inzicht te krijgen in de ongelooflijke hoeveelheid materiaal heeft hij de thema’s in enkele “hapklare” onderwerpen verdeeld. De meest pakkende hiervan zal hij U vertellen en mee laten beleven. In de overvloed aan medische handelingen zijn uitgesleten patronen met eigen achtergronden herkenbaar. Hans zal wijzen op de boeiende aanpak van ziektes met occulte sympatische methodes, met signatuur- ofwel overeenkomende kenmerkenleer, religieuze handelingen, het in evenwicht brengen van lichaamssappen en gebruik van magische getallen. Van de vele behandelmethodes noemen we het aderlaten, bloedzuigers aanzetten, gebruik van magie en de hang naar getallen. Daarnaast zal hij iets vertellen over de wonderen die tijdens bedevaarten werden waargenomen en beschreven.  Verder belicht hij de uitvoerders van al deze activiteiten: de dorpse chirurgijn-barbier, de universitaire medicine doctor en de met beide benen op de grond staande vroedvrouw.  Indien de tijd daarvoor ruimte biedt kan nog ingegaan worden op zaken als schedellichting, piskijkerij en het vroegere gebruik van kruiden en planten.

De spreker:

dr. J.A.C. (Hans) van den Broek (1949, Den Bosch) is sinds 1980 werkzaam als arts-radioloog in het Elkerliek ziekenhuis te Helmond. Al jaren geeft hij lezingen over de geschiedenis van de geneeskunde. In de loop der jaren heeft hij hierover een groot aantal artikelen gepubliceerd in medisch-specialistische en heemkundige tijdschriften.

Organisator:

Sectie Genealogie LGOG en Familiekunde Vlaanderen

 

Meer info :  Sectie Genealogie LGOG

Datum: 

26-03-2013 20:00

Locatie: 

Zaal Mosa (Gebouw De Voorzorg)
Eikerstraat 44
Maaseik (B)