Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Geen gegevens klakkeloos overnemen!

Ingediend door fred op wo, 08/05/2015 - 22:46

 

Vandaag was ik voor mijn onderzoek naar de familie Berns, die tussen 1911 en 1916 naar Eygelshoven zijn gekomen, te gast bij de Heemkunde Vereniging Landgraaf. Ze hebben een schat aan informatie ter beschikking. Ik mocht een keertje gratis rondkijken en gebruikmaken van hun voorzieningen. Daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Heb er tevens ook een boekje over Slot Schaesberg gekocht, daar ik in mijn jeugd, nog de restanten en de boerderij heb zien staan....

Maar goed, de familie Berns. Het ging mij hier met name om de tweelingbroer van mijn overgrootvader aan moeders kant en wel Rutgerus Berns (1876 - 1968) die getrouwd was met Geertruida Jansen (1883 - 1940). Van een aantal van hun kinderen en nazaten had ik niet alle gegevens. Om deze toch boven water te krijgen had ik bij het CBG al van een aantal personen de gegevens opgevraagd. Wat mij toen opviel was dat op de persoonskaartkaart van Maria Theresia Didderen, maar één kind stond, namelijk Johannes Joseph Berns. En dat terwijl ik zes kinderen had. Die andere kinderen had ik al eerder in het archief in Kerkrade gevonden en één kind, Ben Berns (geboren rond 1944) had ik uit een artrikel over de mijnwerkers familie Berns. Alleen was bij mij de grote vraag of deze Ben Berns inderdaad een kind was van hun.

Het verhaal over de familie Berns is in 1958 gepubliceerd. Daarin staat dat Ben Berns 15 jaar is, dus hij moet rond 1943 geboren zijn. Van hem stonden helaas geen gevens in het door mij geraadpleegde naslagwerk. Wat mij ook opviel is dat Johannes Joseph Berns ook niet genoemd stond in de gegevens. Je zou kunnen concluderen, dat kinderen na 1940 niet in de gegevens waren opgenomen. Deze verklaring gaat helaas ook niet op, daar er wel kinderen genoemd werden die in 1944 en 1946 geboren zijn.

Na dit debacle ging ik nog eens verder kijken bij de kinderen van Berns x Jansen. Toen viel me op dat een zus van mijn oma bij de verkeerde ouders geplaatst was. Als kind was ook een Hendrikus Wilhelmus Berns (1917) genoemd. Nu wil het toeval dat ook Berns x Bouwman een zoon Henricus Wilhemus Berns (1920) hadden. Helaas heeft de opsteller van het naslagwerk vervolgens de echtgenote van hem en zijn overlijden aan de Hendrikus van 1917 gekoppeld. Dus weer een foutje.

Bovenstaande geeft duidelijk aan dat men niet alle gegevens, die door iemand gepubliceerd zijn, klakkeloos moet overnemen. Dit geldt voor zowel in boeken vatsgelegde gegevens als gegevens op het internet. Leg altijd vast waar je gegevens hebt gevonden en check je gegevens altijd tegen primaire bronnen. Wat je ook kan doen is navragen waar men de gegevens vandaan heeft.....maar goed, ook dat kan riskant zijn, als men gegevens aan een verkeerde familie koppelt.

Update 17-1-2016

Ik heb inmiddels de persoonskaart van Johannes Rudgerus Berns x Maria Theresia Didderen opgevraagd en ontvangen. Op deze persoonskaart staan in totaal 12 kinderen, inclusief de hierboven genoemde Johannes Joseph. De kinderen zijn allemaal geboren tussen 1938 en 1951.