Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Maria Catharina Peters

Ingediend door fred op di, 11/16/2021 - 11:26

 

In mijn zoektocht naar familieleden was ik jaren geleden gestuit op een Maria Catharina P(i)eters. Zij was gertouwd met Pieter Jozef Donners een halfbroer van Maria Theresia Donner, de moeder van mijn oma. Naar het overlijden van haar heb ik een hele tijd moeten zoeken, ook omdat ze de ene keer Peters en dan weer Pieters heette. De meeste gegevens van de familie Donners x Peters had ik redelijk snel gevonden, ook het overlijden van Pieter Jozef Donners (1843 - 1903). Pieter Jozes was in Heerlen gestorven, dus daar zocht ik ook het overlijden van zijn echtgenote. Maar helaas niets gevonden. In die tijd, het begin van Genlias. maar ook in de boeken met registers van overledene in Limburg in het archief te Maastricht was niets te vinden. Daar ik dacht dat zij in Heerlen overleden was, dus ook meerdere malen in Heerlen gezocht. Uiteindelijk besloot ik daar de papieren kopieën van de burgerlijks stand te raadplegen van de omliggende gemeenten. En inderdaad nar het herhaalde doorzoeken vond ik de akte van haar overlijden in 1927 te Simpelveld. Waarom in Simpelveld, dat weet ik nog niet en zal ik nog een keer moeten uitzoeken.

Sailaint detail de overlijendakte van Maria Catharina is dat er in 1959 iets was toegevoegd bij de overlijdensakte, daar werd de naam Pieters gewijzigd in Peters, zowel van haar als die van haar moeder Anna Maria Catharina. Hoewel die laatste bijna altijd Anna Maria werd genoemd, behalve in haar geboorte akte van 20 november 1815 te Schaesberg. Lang leefde ik in de veronderstelling dat Anna Maria en Anna Maria Catharina twee verschillende personen waren, maar door het raadplegen van de verschillende bornnen en omdat ik geen persoonlijke gegevens van Anna Maria vond, behalve in het begin waarbij haar moeder, Maria Josepha Peters (1784-1846), aangaf dat Anna Maria verlost was van respectievelijk Maria Josepha (Bocholtz, 1838) en Maria Catharina (Bocholtz, 1842). Bij de geboorte in 1838 was een leeftijd van 25 jaar genoemd en bij het huwelijk van Maria Catharina in 1866 was een leeftijd van 55 jaar genoemd. Maria Josepha Peters is in 1857 getrouwd met Peter Jospeh Wery (Werij). Dat echtpaar heeft toen één kind gekregen, namelijk Maria Catherina die net een half jaar oude is geworden.

Na het huwelijk tussen Maria Josepha en Peter Joseph, heeft de stiefdochter van de laatst genoemde nog een kind gekregen, namelijk Gertrud. Bij de aangifte op 26 augustus 1848 te Bocholtz, staat vermeld dat Anna Maria, de moeder, de stiefdochter is van Peter Joseph Wery. Na deze laatste geboorte kreeg Anna Maria nog een dochter, namelijk Agnes Peters (1853-1857). Twee jaar later trouwt de dan 42 jarige Anna Maria mer de twaalf jaar jongere Theodoor Nicolai. Uit dit huwelijk wordt een jongen geboren, Nicolaus Joseph, die helaas ook niet oud wordt (1857 - 1858). Wat opvalt is dat deze Nicolaus Joseph zo'n 6 maanden na het huwelijk van zijn ouders wordt geboren.

Na het raadplegen van de diverse aktes en het bevolinksregister van Bocholtz is de cirkel rond, wat betreft de moeder en oma van Maria Catharina Peters en Pieter Jozef Donners.

 

Nu ik de nazaten van Maria Josepha Peters heb uitgezocht, zij was de oma van de bovengenoemde Maria Catharina getrouwd met Donners, ben ik ook op zoek gegaan naar de ouders van Maria Josepha. Bij het huwelijk van Maria Josepha in 1826 was vermeldt dat ze geboren was in Heijden, Pruissen. Dit ligt net over de grens bij Bocholtz. Als ouders werden genoemd Hubertus Peters en Catahrina Peters. Helaas niets van te vinden. Daarna een vraag gesteld via de Heinsberger Liste. Daar werd ik gewezen op de site familienbuch-euregio.eu waar in ieder geval de ouders van Maria Josepha opstonden en naar meer broers en zussen. Een van haar zussen, Anne Maria Peters is in 1809 in Richterich getrouwd met een Johann Franz Dia. Hij was toen weduwe van Anna Catharina Tilmans, waarmee hij in Heerlen woonde.

Na de ontdekking hiervan was de cirkel rond, want een kind van Maria Josepha, Anne Maria Catherina, was in 1815 geboren in Palmig, Schaesberg in het huis van Frans Deart. Laat nu deze Frans een en dezelfde persoon zijn als Johann Franz Dia! De naam van deze Frans wordt op veel manieren geschreven en wel als : Francis Deard (+1818), Jean Francois Deart (1810, 1812), Francois Deat (1808), Jean Francois Diard (1797)

 

 

 

 

Opmerking : In onderstaande parenteel zijn de nakomelingen van Peters x Peters weergegeven. Indien bij geboorte Abt. maand-jaar staat wil dat zeggen dat de datum van geboorte niet bekend is, maar wel de doopdatum. Datum doop hoeft namelijk niet gelijk te zijn aan datum geboorte.

 

 

Bronnen :

  • Burgerlijke stand Heerlen
  • Burgerlijke stand Schaesberg
  • Burgerlijke stand Bocholtz
  • Bevolkingsregister Bocholtz
  • Burgerlijke stand Simpleveld
  • http://familienbuch-euregio.eu/