Verhalen

Mijn voorouders hebben sinds mensenheugenis het katholieke geloof.

Post date: 16-05-2021 22:05

Ergens begin deze eeuw heb ik in Henri Chapelle de Groupement Généalogique de Henri-Chapelle et Environs bezocht, om in de kerkboeken meer gegevens te vinden over mijn voorouders die in en rond Aubel geleefd hebben. In een doopboek kwam ik een doop tegen van Johan Baltus, gedoopt op 13-9-1693. Bij deze doop stonden de ouders genoemd, namelijk Clemens baltus en Johanna Colins (Collyns, Collins).

Post date: 04-01-2021 20:01

Een van de afstammelingen van mijn recente voorouders is met een zekere Joannes Pieter Deonisius Vanweersch getrouwd, namelijk Maria Adelheid Hubertina Baltus. Zij is de dochter van Johan Hubert Baltus en Anna Maria Gielens. Over de ouders van Anna Maria en haar broers en zussen is ook een heel verhaal te schrijven, zeker als je kijkt naar de verschillende schrijfwijzen van de achternaam. Misschien komt het door het Völser plat (Vaals dialect), maar bij de familie bij dit verhaal is het niet anders. Vanwersch wordt op vele manieren geschreven, zowel bij één persoon, maar ook bij ouders, broers, zussen en kinderen. Meer informatie is te vinden op de site van Philippe van Wersch op Warsage.nl.

Post date: 27-11-2020 13:11

Een hele tijd geleden, zal voor 2010 geweest zijn, kwam ik in contact met Babi (Barbara) Baltus. Ze gaf toen aan dat haar opa Baltus waarschijnlijk uit België kwam. Omdat mijn voorouders ook uit België, Aubel, kwamen kon het best zo zijn dat er een links is tussen haar voorouders en de mijne. Helaas had ik toen veel te weinig informatie van haar voorouders. In februari 2018 veranderde dat. Er kwamen wat brieven bovenwater en ook een paar documenten. Uit de brief bleek, dat haar voorouders inderdaad uit Raeren (B) kwamen. In een brief van 1960, die werd geschreven door een Jakob Baltus uit Raeren aan Johann Baltus, stond dat hun moeder overleden was en begraven was in Kettenis en dat hun vader daarvoor al in Brazilië was overleden. De moeder van Jakob was Gertrud Ostländer (Ostlaender) en de vader August Bartolomäus Baltus. Volgens Babi was haar overgrootvader, samen met zijn vader, in 1912 vanuit België naar Brazilië vertrokken. Babi’s overgrootvader was toen 12 jaar.

Post date: 11-03-2018 17:03

Onlangs kwam ik iemand tegen die Quaden heette. En natuurlijk, als ik die naam in mijn stamboomgegevens heb ga ik verder zoeken.
Een tante van mijn vader heette ook Quaden, namelijk Bertha Quaden. Zo woonde bij ons in de buurt, toen ik nog een tiener was. Waarschijnlijk ben ik er een keer geweest.

Maar goed Bertha Quaden, was getrouwd met een broer van mijn Oma aan vaders kant, namelijk met Christiaan Jozef Moonen. Zij trouwden op 3 mei 1928 in Heerlen. In 1962 overleed Christiaan Jozef en Bertha (Anna Maria Barbara) overleed in 1996.

Post date: 14-05-2017 21:05

Pagina's

Subscribe to Verhalen