Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Beeldige wandeling door tijdloos Geistingen.

Ingediend door fred op zo, 09/17/2006 - 00:00

 

Een nieuw en uniek kijk- en vertelboek…

  • Uniek, omdat u nergens zo een rijke veelheid aan foto’s en informatie vindt.
  • Kijkboek, omdat de Geistingenaren méér dan 3000 foto’s ter beschikking stelden, die Piet Franssen keurig scande. De auteur mocht ze onder deskundige technische begeleiding van Huub Van Eygen, als één mozaïek in mekaar passen. Aangevuld met korte krachtige teksten schetsen ze één boeiend beeld van het leven van weleer.
  • Vertelboek, omdat uzelf uw gids mag zijn en het verhaal, dat achter elke foto schuilgaat, aan uw kindskinderen zal vertellen.

* Geistingen ondergedompeld in beeldjes
Op 2 januari 2002 kreeg een zekere gek (zo noemt de auteur Gerard Gerits zichzelf !) het lumineuze idee om de ‘levenscycli’ en ‘de geschiedenis’ van Geistingen te schrijven aan de hand van oude typische Geistinger foto’s.

Het werd een magisch boek. Want u komt ze allemaal weer tegen: de pastoor, de meester, de dorpsfiguren, de plekjes waar u speelde en uiteraard…uzelf. Gaande van archeologische vondsten tot de bouw van de nieuwe klaslokalen, komen méér dan 100 items aan bod.

Wat dit boek onder andere bijzonder aantrekkelijk maakt, zijn de vele foto’s over het oude boerenleven.
Buitengewoon origineel zijn de vele communiefoto’s ! Want welk dorp bezit zo één rijke schat ?
Pastoor Alfons Overman had de goede gewoonte om elk jaar, in de week voorafgaand aan de plechtige communie, één foto te laten maken van de communikantjes. Daarom poseerden de kinderen in hun gewone zondagspakje, terwijl de meisjes de dag zelf gewoonlijk een mooi wit kleedje droegen. Na de plechtigheid kreeg elk kind deze foto.
Wij zijn trots ze u van 1921 tot 1950, het jaar waarin Overman overleed, te kunnen tonen.

De huizen en hun bewoners geven dit boek één extra dimensie.
Volgens de Atlas der Buurtwegen van Ophoven, opgesteld in 1840-1845, telde Geistingen toendertijd ruim zestig huizen. Dankzij de deskundigheid maar vooral de zeer gewaardeerde goodwill van René Rutten kunnen wij u alle wisselende eigenaars vanaf toen tot heden voorstellen. Als herkenning verrijkt, en met de oudst gekende en met de meest recente foto.
Haal dit brokje familiegeschiedenis in huis !

Geistingen, ‘culturele parel aan de Maaslandse kroon’
De harmonie, het toneel, maar ook andere socio-culturele verenigingen bezorgden Geistingen deze welverdiende eretitel. Maar ook op sportief vlak gooide Geistingen hoge ogen.

Wij stellen u dan ook met genoegen al onze verenigingen voor. En niet alléén de actieve. U bewondert één fotocollectie uit hun rijk verleden, en u maakt kennis met hun reilen en zeilen.

K.B.G. - Katholieke Bond Gepensioneerden.
Als één vereniging in de schijnwerpers mag staan dat zijn het onze bejaarden. Zij zorgden voor de heropbouw, voor onze welvaart en ons welzijn.

Andere opvallende onderwerpen zijn: de pastoors, priesters, broeders, zusters, het roomse leven, de burgemeesters, het onderwijs, jeugd en ontspanning, oude ambachten en gebruiken, verdwenen idyllische landschappen, kapellen, gouden bruiloften. Kortom : Oud-Geistingen herleeft !
Niets of niemand ontbreekt.

Wees één van de eersten die dit uniek boek wil ontvangen
Dankzij cultuurminnende sponsors zoals: T.V. Rekin, Veru Chemie, Verheyden bvba, Zwembaden en Voegwerken Gebr. Koolen, Vastgoed Jan Verlinden, Brandstoffen Henckens en Rommelmarkt de 7 Ambachten kunnen wij u dit circa 750 pagina’s tellend kijk-en vertelboek aanbieden voor slechts 20 EURO, exclusief 5 euro verzendingskosten.

Zéér belangrijk !
Breng onmiddellijk uw familie en vrienden buiten Geistingen op de hoogte. Vooral zij zullen gebrand zijn om deze fascinerende tocht te maken.

Bestel nu :
-bel : 089/566.555 Luc Kupers of 089/245.788 Gerard Gerits of mail naar luc.kupers@skynet.be
-stort op rekeningnummer: 735-0093534-14 t.n.v. Tijdelijke Vereniging "Vrienden van Donaat Snijders", Pastorijstraat 3, 3640 Geistingen-Kinrooi.
-voor bestellingen uit het buitenland :
BIC: KREDBEBB
IBAN: BE94 7350 0935 3414
-of schrijf in bij een lid van Kunst Adelt naar waar de opbrengst gaat.

Een kanjer van ca. 750 pagina’s voor slechts 20 euro ! U leest het inderdaad goed !
Dit unieke boek kan afgehaald worden tijdens de voorstelling en de onthulling van het monument « Ode aan de kunst », een eresaluut aan de harmonie en het toneel.
Hartelijk welkom op zaterdag 30 september 2006. Samenkomst aan de harmoniezaal om 20.00 uur.

OPGELET !
Waarschijnlijk zal het boek bij verschijnen reeds uitverkocht zijn omdat de belangstelling buiten verwachting is. Bestellingen worden in volgorde van ontvangst genoteerd. Op is op.

Met vriendelijke groeten,
Mathieu Kunnen