Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

De geheimen van mijn oma Aleida Cohnen-Berns (1)

Ingediend door admin op za, 06/04/2005 - 20:17

 

Mijn oma Cohnen - Berns heeft altijd verteld dat ze uit Huissen in Gelderland kwam. Bij haar overlijden in 1995 kwamen we erachter dat ze in het duitse Mülheim an der Ruhr geboren was. Op dat moment deed ik bijna niets aan genealogie. Na 2002 ben ik e.e.a. gaan opspitten en ben ik heel wat te weten gekomen.

Mijn oma Aleida Maria Petronella Berns was het 5de kind van Arnoldus Berns en Aleida Maria Bouwman. Deze Aleida Maria Bouwman heb ik als kind nog gekend en het is mij altijd bij gebleven dat ze op dezelfde dag als ik jarig was. Arnoldus Berns had een tweeling broer, genaamd Rutgerus. Zij zijn in 1876 geboren te Huissen.

Arnoldus trouwde in 1899 met Maria Everharda Vermeulen. Op 23-12-1899 kregen zij een dochter. Maria overleed zes dagen later en eind januari overleed de baby. Op 20-11-1900 trouwde Arnoldus met Aleida Maria Bouwman en 06-06-1901 werd het eerste kind, een zoon, geboren te Styrum (D). De andere zeven kinderen werden daar ook geboren. Het achtste en laatste kind zag het levenslicht in Kerkrade. In 1916 was de familie verhuisd van Styrum naar Eygelshoven, waar de tweelingbroer in de mijn werkte. Deze tweelingbroer was enkele jaren eerder van Styrum naar Eygelshoven vertrokken.

In Eygelshoven leerde mijn oma haar man kennen, Friedrich Wilhelm Cohnen. Deze was in het Duitse Heinsberg geboren. Van zijn familie was tot voor kort bij mij niets bekend. Via de huwelijksakte ben ik op het spoor gekomen van zijn ouders. Deze waren eind 20-jaren, van de vorige eeuw, naar Eygelshoven verhuisd. De vader van Friedrich had eerst een slagerij in Eygelshoven en later in Kerkrade. Friedrich zelf werkte in de mijn. De ouders van Friedrich waren Johann Hubert Kohnen en Elise Anna Lammert, zij zijn getrouwd in Kettenis, bij Eupen, in 1902. Van Elisa weet ik nog weinig. De ouders van Johann waren Hermann Kohen en Maria Hubertina Beiten. Van hun heb ik ook al wat informatie, maar ik heb nog wat raadsels op te lossen over de ouders van Hermann.

Zijn ouders waren Joseph Kohnen en Sophia Wenmacher. Ze zouden in Schleiden overleden zijn, maar ben nog niet achter welk Schleiden het is. Vast staat dat twee zonen in Wilsberg, bij Aken-Richterig, zijn geboren, de eerste in 1836.

Op http://www.fredbaltus.nl/rootskohnennl/pafg01.htm staat meer over de tak Kohnen/Cohnen. Weet iemand misschien meer over Joseph Kohnen en Sophia Wenmacher?