Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Het echtpaar Frans Leonard Joseph Timmermans en Maria Josepha Joosten

Ingediend door fred op do, 07/19/2007 - 00:00

 

Enige tijd geleden kreeg ik van Jean Henkens een vraag over het huwelijk van het echtpaar Timmermans x Joosten. Gegevens van de geboorte en het overlijden van beide echtelieden waren bekend, maar hun huwelijk was nergens te vinden.

Beide echtelieden zijn in Brunssum geboren. Maria Josepha is vrij jong, op 29 jarige leeftijd (1912), overleden in Brunssum. Vier jaar na het overlijden van Maria Josepa is Frans Leonard Joseph, 34 jaar oud,  getrouwd met 22 jarige Catharina Perescis. Frans Leonard Joseph overleed op 31-05-1960 in Merkelbeek.

Zoals ik al zei was het eerste huwelijk van Frans met Maria nergens te vinden. Hierop besloot ik het gemeente archief van Brunssum te bezoeken. De gezinskaarten of het bevolkingsregister moesten uitkomst bieden. Helaas begonnen de gezinskaarten pas in 1914. Hier vond men dus wel gegevens van Frans met Catharina. Hier stonden hun kinderen vermeldt, maar ook twee kinderen van Frans (uit zijn vorige huwelijk). Vervolgens heb ik samen met een medewerker van het archief, toevallig ook een Perescis, nog in het bevolkingsregister gezocht. Op de kaart waar Maria Josepha Joosten nog bij haar ouders woonde, stond alleen vermeldt dat ze getrouwd was met Frans Leonard Joseph Timmermans, verder geen datum. Op de kaart waar Frans nog thuis woonde stond vermeldt dat hij op 20-11-1899 Ambtshalve was uitgeschreven. Hij was vertrokken naar Essen (D).
Gelukkig was er ook een kaart met gegevens van Frans en Maria. Op de eerste kaart stonden 3 kinderen vermeldt! Twee hiervan zijn geboren in Duitsland, de derde in Brunssum!

De eerste drie kinderen van Frans en Maria waren :
1. Peter Josef Timmermans, geboren 09-08-1905 te Ruhrort (D).
2. Frans Joseph Timmermans, geboren 27-07-1906 te Alsum (D).
3. Maria Elisabeth Timmermans, geboren 30-10-1907 te Brunssum (NL).

Ruhrort ligt in Duisburg, niet zover van Essen (25km). Alsum behoorde vroeger tot de gemeente Hamborn (bij Duisburg). Deze plaats bestaat heden ten dage niet meer, maar er is wel een site over deze plaats. (http://www.alsum.de)

Volgens deze site is Alsum in 1965 verdwenen en omgebouwd tot industriegebied. Volgens dezelfde site had Alsum in 1905 1741 inwoners en in 1964 nog 155 inwoners (23 families).

Wat blijft is nog de plaats waar de beide echtelieden zijn getrouwd. Dit kan Essen zijn, maar net zo goed Ruhrort. Hoe het komt dat twee Brunssumse borelingen in Duitsland trouwen is ook nog een raadsel, en dat zal ook wel zo blijven. Het kan naturlijk zo zijn dat Frans en Maria elkaar al kende en dat zij een relatie hadden. Het is in ieder geval wel duidelijk dat Maria niet op een normale manier vertrokken is naar Duitsland, anders had dit wel in het bevolkingsregister gestaan met daarbij een datum.

Via de Duitse Ruhr-Liste heb ik nog wat tips gekregen, waar ik eventueel in Duitsland kan zoeken. Nadeel hierbij is dat er eigenlijk geen gegevens van na 1875 openbaar zijn, behalve voor direkte afstammelingen.

Wordt vervolgd .......