Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Relatie tussen Anna Maria Hopperets en Catharina Hopperets

Ingediend door admin op do, 07/18/2013 - 00:32

 

In mijn genealogie gegevens zat ik al een tijdje met twee dames Ho(u)pperets. Een van deze, Anna Maria Ho(u)pperets, was de dochter van Pierre Joseph Houpperets en Maria Catharina Baltus. Deze laatste is een directe nakomeling van een van mijn voorouders. Helaas kon ik over de ouders van Pierre Joseph niets vinden, ook niets over het overlijden van Pierre Joseph Houpperets en Maria Catharina Baltus. Van de andere dame, Catharina Hopperets, vond ik ook vrij weinig gegevens, daar ik ook geen gegevens van de ouders vond. Deze Catharina was getrouwd met een zekere Jean Guilluame Baltus. Oorzaak van het niet vinden van gegvens was, in beide gevallen, dat overlijdens en geboorte in België hadden plaatsgevonden.

Zonder een reis naar het archief in Luik, was het dus niet te achterhalen. Gelukkig is een goede kant van het internet, dat er steeds meer originele aktes online komen te staan. Zo heb je in Nederland WieWasWie en natuurlijk de database van de Mormomen, die via FamilySearch of Genver te benaderen zijn. Sinds kort timmert ook Belgie aan de weg. Hier kan men online archieven vinden op arch.be maar ook bij de mormonen. Ook hier heeft Genver een handige zoekindex gemaakt.

Door de hulp van Sjef Reinders had ik al wat meer gegevens van Anna Maria Hopperets gevonden. Saillant detail hierbij was dat Anna Maria Hopperets getrouwd was met een zekere Hubert Joseph Donners. Deze naam komt ook in de voorouders van mij voor. Al met al waren bij deze twee dames toch een aantal achternamen in de directe omgeving die ook iets met mijn voorouders te maken konden hebben, maar hoe de relaties lagen, dat bleef heel lang, een jaar of acht, onduidelijk.

Doordat de orginele aktes in België nu ook via internet ontsloten zijn kon ik de voorouders van Jean Guillaume Baltus achterhalen. Dit door de originele aktes van de Burgelijke Stand, maar ook de de inschrijvingen in de kerkboeken. Op die manier kon ik op een gegeven moment een link leggen naar gegevens die ik een keer van Samuel Defauwes had ontvangen. Deze Jean Guillaume Baltus is ook een directe afstammeling van mijn Baltus van Hellestrop.

 

Deze Jean Guillaume was getrouwd met Catharina Hopperets op 9 april 1856 in Hombourg. Via de aktes bij de Mormonen kwam ik de ouders van Jean Guillaume tegen, maar ook die van Catharina. Bij deze zoektocht heb ik ook de kerkboeken bekeken uit Aubel. Zijn de kerkboeken voor 1800 in Nederlands Limburg in het Latijn, de boeken uit Aubel waren in het Nederlands en dan ook nog eens heel duidelijk geschreven!

Nu ik dat had geklaard ben ik opzoek gegaan naar de ouders van Anna Maria Hopperets.

 

Uit het onderzoek via internet, met de originele aktes, blijkt dat de beide dames afstammen van dezelfde voorouders. Deze manier van onderzoeken is ook heel effectief. Als je wat handigheid heb, dan heb je in een paar uur tijd behoorlijk wat voorouders gevonden. Nadeel bij FamilySearch in België was wel, dat niet van alle jaren een tienjarentafel, in mijn gebied, niet beschikbaar was.

In het onderstaande parenteel zie je de nakomelingen van Ettiene Hopperets (Hupperts).

Dit onderzoek heeft een aantal vragen beantwoord, maar ook weer nieuwe opgeroepen. Een vraag die nu hangt, wat is de relaties tussen de verschillende mensen met de naam Lousberg. Is er een relatie met mijn directe voorouder Anna Gertrud Lousberg die in 1738 in Vaals is gedoopt en met Clemens Baltus was getrouwd, Helaas kon ik tot op heden niet voor 100% vaststellen wie de ouders van Anna Gertrud zijn, daar in dezelfde periode ook een andere Anna Gertrud geboren is en men waarschijnlijk wat gegevens door elkaar heeft gehusseld bij het overlijden van Anna Gertrud Lousberg in 1820