Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Wie is de opa van Johannes Hubertus Baltus

Ingediend door fred op vr, 08/09/2013 - 20:50

 

Pas geleden was ik in een nieuwe bron op de site van het RHCL aan het zoeken. In de digitale gegevens bevinden zich de leden bestanden van Algemeene Bond van Christelijke Mijnwerkers in Nederland te Heerlen (1908 - 1940) en de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond (NKMB) en voorgangers te Heerlen (1907 - 1975). Ik was natuurlijk op zoek naar mensen met een voor mij bekende achternaam. Ik kwam hier een J.H.G. Baltus tegen die op 1-4-1904 in Meerssen geboren was en die net voor zijn pensioen op 11-8-1963 overleden was. Deze goede man heeft net niet de opkomst, maar ook niet de ondergang van de mijnen meegemaakt. Hij was lid van de bond, maar waarschijnlijk ook op die dag in dienst getreden op 18-11-1946 bij de Staatsmijn Maurits. Met wiewaswie.nl kon ik achterhalen wie zijn ouders waren, daar ik een geboortedatum en plaats had.

De ouders van Johannes waren Antonius Baltus en Maria Hubertina Pluijmaekers, zij zijn op 20-4-1901 getrouwd in Meerssen. Vervolgens maar eens naar de ouders van Antonius gekeken, dat was wel eenvoudig want die stonden ook in de huwelijksakte, namelijk Hubert baltus en Helena Lahaija. Maar toen ik het overzichtje zag op wie was wie, snapte ik iets niet. Ik zag een Helena een paar keer staan, maar dan telkens met een ander Baltus/Baltis. Toen maar het huwelijk van Helena opgezocht, zij was getrouwd op 2-10-1867 (akte 17) met Joannes Lambertus Baltis. Deze Joannes was gebroen in Aalbeek, Wijnandsrade en zoon van Anna Catharina Baltus (geb. Hulsberg). Vervolgens ben ik gaan zoeken naar een huwelijk van Helena met Hubert, maar dat leverde niets op. Ik vond wel het overlijden van Joannes Lambertus Baltus op 14-5-1885 in Meerssen (akte 32). Wat ik ook zag, was dat er twee dagen later een kind van Joannes Lambertus en Helena geboren werd, namelijk Cornelis Hubertus Baltis. Hier door was mijn nieuwsgierigheid nog meer gewekt! Dus dan maar wat kinderen zoeken.

Geborene datum Ouders
Anna Baltus 7-8-1870 (akte 3) Lambert & Helena
Johannes Hubertus Baltus 6-2-1873 (akte 12) Lambertus & Helena
Antonius Baltus 31-7-187 (akte 65) Hubert & Helena
Maria Helena Baltus 1-10-1880 (akte 89) Hubert & Anna Maria Helena
Cornelis Hubertus Baltis 16-5-1885 Lambertus & Helena

Natuurlijk was de achternaam van de moeder Lahaije op verschillende manieren geschreven. Door het bovenstaand was de puzzel nog groter geworden, want als je keek naar de leeftijden van Hubert en Lambert bij de aangiftes, moesten ze ongeveer op hetzelfde moment geboren zijn, alleen ik kon er geen twee vinden. Toen maar gezzocht naar de huwelijken. Ik vond het huwelijk van Maria Helena Baltus, zij trouwde op 4-6-1904 in Meerssen met Jan Hubert Maenen. Op wiewaswie, maar ook in de originele akte (nummer 21) stond als vader Hubert Baltus. Er was ook vermeld dat de vader van de bruid overleden was. Gelukkig staan bij de mormonen ook de huwelijkse bijlagen, dus deze even opgezocht! En wat bleek, hier stond de overlijdensakte van Joannes Lambertus Baltus. Ik mag denk ik, nu wel voor 99% aannemen, dat Hubert Lambert dezelfde persoon zijn. Ook in de overlijdensakte van Helena Lahaije van 26-10-1926 vond ik maar één partner.

Er wordt hier gesporeken dat Joannes Lambertus Baltus een zoon is van Anna Catharina Baltus. Bij het huwelijk van Johannes Lambertus was zij 51 jaar oud en er was sprake dat ze uit Hulsberg kwam. Ik heb eens zitten te zoeken, Anna Catharina moet dan rond 1816 geboren zijn. Ik vind hier wel een geboorte op 10-5-1814 in Spaubeek, alleen zij trouwt op 3-2-1838 met Johannes Lonis in Meerssen en Joannes Lambertus wordt op 1-10-1840 geboren in Wijnandsrade, vader onbekend.De kans dat het een en dezelfde is, is dan wel heel klein. Hebben we het hier wel over dezelfde persoon, dan heb ik een connectie met de Spaubeek-tak, maar dat is tot op heden speculatie.

ik ben nog opzoek geweest naar Anna Catharina Baltus/Baltis. Ik vond dat ze nog wat kinderen had gekregen zonder dat de vader bekend was, allemaal geboren in Aalbeek. Verschillende ook jong gestorven. Vaan haar heb ik niets, behalve dat er een Anna Catharina de partner was van een Hubert Honneff. Het huwelijk heb ik helaas nog noet gevonden. Wat mij wel opviel was dat de moeder van deze Hubert een zekere Elisabeth Baltis was.

Overledene: Hubert Honneff
Geboorteplaats: Sint-Geertruid *)
Leeftijd: 55
Relatie: Anna Catharina Baltis
Relatiesoort: Partner
Vader: Arnold Honneff
Moeder: Elisabeth Baltis
Gebeurtenis: Overlijden
Datum: dinsdag 26 mei 1868
Plaats: Wittem (Eijs)

*) Opmerking: Volgens de originele overlijdensakte is de geboorte plaats Eijs i.p.v. St. Geertruid.

Dus nu maar opzoek naar Anna Catharina Baltis en Elisabeth Baltis, de laatste heeft ook een aantal kinderen  gekregen met haar naam!