Overslaan en naar de inhoud gaan

Genealogie is kennis en informatie delen! Sinds 2005.

Nuth, een historie in Beeld

Ingediend door fred op vr, 01/07/2011 - 00:00

 

Nuth heeft een rijke historie en gelukkig zijn er een aantal personen die de moeite genomen hebben de geschiedenis van Nuth, uit verder of recenter verleden en vanuit hun interesse en perspectief te beschrijven.
Zonder anderen tekort te willen doen zijn Miel Bruls, Lei Coenen, Paul Potgens en Hub Ritzen daarvan prachtige voorbeelden. Mooie verhalen waar mogelijk geïllustreerd met tekeningen, schetsen en, indien voorhanden, zelfs foto's.

Tot 1900 was Nuth een klein rustig dorp met een handvol omringende gehuchten en buurtdorp Vaesrade. Het dorpsbeeld veranderde tot dan maar langzaam maar daarna , met de komst van de mijnindustrie, leek dat wel 10 keer sneller te gaan.... te snel om met een pen te beschrijven.

Gelukkig beschikten we vanaf dat moment ook over de mogelijkheid om situaties en gelegenheden met foto en film vast te leggen en dat is volop gedaan. We kunnen nu aan de hand van dat materiaal zien hoe het geweest is en hoe het door de tijd heen veranderde: soms ter ondersteuning van een verhaal uit het verleden en soms omdat geen verhaal voorhanden is.

De foto's van (en ook hier willen we anderen niet tekort doen) Math America en Klaus Nievelstein zijn legendarisch. Dat heet..... als je dat foto- en film materiaal vinden kunt...want dat is niet altijd even makkelijk!!

De foto's zitten geplakt in, soms stoffige, fotoalbums... worden bewaard in schoenendozen op zolder of andere vergeten hoek en helaas ook in openbare archieven die door tijd-/geldgebrek het materiaal niet kunnen ontsluiten. Ontelbare websites met nog meer foto's en incidenteel wordt voor liefhebbers een (vaak prachtig) fotoboek te koop aangeboden maar uiteindelijk blijft het totaal overzicht voor een beperkt publiek toegankelijk.

Dat moet anders kunnen dachten twee gekken uit Nuth.... als we de handen ineen slaan! Inmiddels is een initiatief genomen om een website op te zetten waar alle voorhanden foto's uit Nuth's verleden via het Internet kunnen worden bekeken en waar de mogelijkheid bestaat de foto's te downloaden en het eigen materiaal te uploaden en voor anderen beschikbaar te maken.

Ga kijken vlug kijken op NuthvanToen

Jean Pierre Cremers
Jos Ritzen